nieuws aanbiedingen
terug    

Vaarroutes Pula - Mali Losinj (Zuidroute), Kroatië

Pula ligt op het schiereiland Istrië en is een gezellig stadje om te beginnen: oude romeinse gebouwen gecombineerd met gezellige terrassen en restaurants. De vertrekhaven is Marina Veruda en ligt ten zuiden van de stad aan een diepe beschutte baai. Vanuit Pula wordt een route naar het zuiden gevaren.

De route ligt niet vast, er zijn altijd varianten mogelijk die beter aansluiten bij de wensen, het weer of de grootte van de groep.


Route Pula - Mali Losinj (8 dagen) 

Dag 1 Pula
Marina Veruda in Pula is relatief dichtbij: op 1400 km vanaf Utrecht zit je middenin een heerlijke Mediterraan zeilgebied. Pula ligt op het schiereiland Istrië en is een gezellig stadje om te beginnen: oude romeinse gebouwen gecombineerd met gezellige terrassen en restaurants. Onze vertrekhaven ligt ten zuiden van de stad aan een diepe beschutte baai. In de haven zijn alle faciliteiten aanwezig (supermarkt, restaurant, watersportzaak). Afhankelijk van je aankomsttijd kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen en het Romeinse amfitheater te bezichtigen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider en medereizigers. ’s Avonds gaan we met z’n allen uit eten, als het even kan, buiten de haven

Dag 2 Pula – Osor (25 mijl)

De eerste echte zeildag! We zeilen vandaag langs de baaien aan de zuidelijke punt van Istrië om meteen een mooie oversteek te maken naar de rust en pracht van de eilanden. Met een goede wind wordt dit een heerlijke dag; zonnen, relaxen, kletsen en genieten van de omgeving. We zeilen naar het oosten richting het eiland Cres. Cres is gescheiden van het kleinere eiland Losinj door een kanaal en dat is precies de plek waar Osor ligt. Dit stadje is een klein openluchtmuseum met een antiek theater, een beetje een artistieke sfeer en als je geluk hebt is er een klassiek zomeravond concert . Nu is de vakantie echt begonnen…

Dag 3 Osor – Ilovik (17 mijl)
Vandaag zakken we af langs de kust van Losinj. Het is geen lange tocht, dus wanneer je je dag in Osor wilt beginnen heb je daar alle tijd voor: terrasje, zwemmen, een ijsje, een wandeling om wat meer te zien? Alles kan. Ten zuiden van Losinj liggen een paar kleine eilanden waarvan Ilovik met 300 bewoners het grootste is… We kunnen hier aan de kleine aanlegsteigers direct in het dorp liggen, of achter je anker of een moorringboei in de beschutting van het eiland. Op de kant zijn diverse barretjes en restaurants en wanneer je niet zelf wilt roeien naar de kant, dan komen de (water)taxi’s je graag halen! 

Dag 4 Ilovik - Premuda (10 mijl)
Als je voor anker ligt, is dit een dag om te beginnen met een duik in het water! Beetje fris, het perfecte vakantie gevoel om zo wakker te worden. ’s Ochtends vroeg is het water vaak nog spiegelglad en heerlijk om het “eerste spoor” te trekken. We zeilen vandaag naar het zuidelijk gelegen Premuda. Het eiland is iets groter dan Ilovik, maar er wonen minder mensen. Een prachtig plekje om de zon in de zee te zien zakken: de haven ligt aan de westkant en wordt afgeschermd door een klein eiland waarachter mooringboeien liggen en wij ons zeiljacht kunnen afmeren. Premuda is de laatste jaren populair geworden als duikbestemming, dus voordat we aanleggen in de haven zoeken we nog een goede snorkelspot… Vanavond kunnen we kiezen uit drie restaurants… nog best veel op een bevolking van 50 mensen!
 

Dag 5 Premuda - Losinj (18 mijl)
Na twee dagen kleine plaatsen is het tijd voor weer wat drukte: we zeilen naar het grootste stadje op de eilanden van Kroatië, Mali Losinj. In de zomer stroomt het hier vol met toeristen en dagjesmensen. Er hangt een gezellige sfeer en vanaf de kades in het oude centrum heb je prima uitzicht op een kleine boulevard met palmbomen en bougainvilles, vol restaurants, barretjes en Italiaanse ijszaken… Mali Losinj ziet er prachtig uit. Maak bij avondlicht een paar foto’s van de kade: alles kleurt pastel, ziet er erg mooi uit. 

Dag 6 Losinj – Unije (15 mijl)
De ochtend kun je vandaag gebruiken om wat meer van Mali Losinj te zien (of om lekker uit te slapen na een gezellige avond). Wanneer je een cursus volgt, vaar je in onderling overleg meestal op tijd uit. We kunnen de dagen met kortere afstanden goed gebruiken om bijvoorbeeld in de baai bij Mali Losinj zeilmanoeuvres te oefenen. En voor flottielje schepen die hun tijd veel liever aan boord dan op de wal door brengen zijn er iedere dag mooie, alternatieve “lussen” te maken waardoor je meer ziet en vooral meer kunt zeilen. Vandaag zeilen we eerst voor een lunchstop naar het eiland Susak. Een bijzonder plekje: zandstranden! Die zie je eigenlijk hier niet, de meeste eilanden zijn rotsachtig, maar Susak heeft wel iets van een duineiland weg. Het eiland kent weinig toerisme, er is buiten het pittoreske haventje niet veel: geen nachtclubs, geen wegen, geen auto’s, alleen een paar restaurants, een hele kleine supermarkt, een prachtig uitzicht en mensen in klederdracht. Vanavond liggen we voor anker in een diepe baai: dit wordt een mooie avond onder de sterren, lekker eten aan boord of we wandelen over de top van het eiland Unije naar een klein restaurant in een dorpje met uitzicht op de Adriatische Zee.

Dag 7 Unije – Pula/Rabac (20 mijl)
Een dagje zwerven! De eilanden in de Kornati hebben mooie baaien en nauwe doorgangetjes, we houden vandaag de dieptemeter vaak in de gaten! Op de eilanden zelf woont zo goed als niemand en Vrulje is niet meer dan een restaurant met winkeltje en een steiger. Er kunnen een handvol zeiljachten liggen. Wij overnachten dus letterlijk in de “middle of nowhere” en onder de sterren vannacht. De eigenaar krijgt het knap voor elkaar om in dit verlaten plekje ons toch weer een heerlijk maal voor te schotelen. En na afloop is het werkelijk genieten van het uitzicht op de kade of –nog mooier- vanaf één van de topjes in de buurt. Wie durft kan straks nog een duik nemen bij maanlicht!

Dag 8 Pula
De tocht eindigt hier. U kunt genieten van een verdere verblijf in Kroatie of U keert weer huiswaarts. In ieder geval kunt U terugkijken op een gevarieerde twee weken!