nieuws aanbiedingen
terug    

Vaarroutes Sukosan, Kroatië

Een indrukwekkende tocht langs de Dalmatische kust. De zeiltocht is zeer gevarieerd en voert langs diverse eilanden met vele bezienswaardigheden en geeft een goed indruk van het heden en verleden van Kroatië.

De vaarroute verschilt per week. Omdat het flottielje verschillende routes vaart kan men twee weken zeilen zonder dezelfde havens aan te doen.
De 2-weekse zeilers hoeven na een week niet terug naar de thuisbasis maar kunnen even alleen op avontuur.


Noord-route

Zaterdag (Sukosan)
Sukosan is goed te bereiken met de auto: er ligt sinds een aantal jaar een snelweg van noord naar zuid op een paar kilometer afstand van Sukosan. De jachthaven heeft veel faciliteiten en is de grootste charterhaven in dit gebied.

Zondag (Sukosan – Privlaka, 17 mijl)
De eerste dag zeilen we tussen het eiland Ugljan en de stad Zadar door naar het noorden. Onderweg laten we het anker zakken in een mooie baai om het ankeren uit te proberen en een verfrissende duik te nemen. Privlaka is een klein toeristisch dorpje omgeven door zee, en in bijna iedere inham een klein zandstrandje. Het is er ondiep waardoor het water relatief warm is. Het ligt naast een brug naar het eiland Vir en achter de brug kun je het grotere vakantie eiland Pag en de bergen van het vaste land zien liggen. Als we voldoende hebben gezwommen en de warmte een beetje verdwijnt gaan we in het plaatsje uit eten.

Maandag (Privlaka – Veli Rat, 15 mijl)
Vandaag laten we het vaste land achter ons liggen en steken we tussen verschillende grote en kleine eilanden (Sestrunj, Molat) door naar het meest westelijke eiland: Dugi Otok: een groot en vooral langgerekt eiland dat de opgebouwde golven van de Adriatische Zee tegenhoudt. De plek waar wij aanleggen op Dugi Otok is prachtig en ongerept: Veli Rat ligt aan een diepe baai middenin in een natuurgebied. Het is een klein vissersplaatsje daar waar de weg zo ongeveer ophoudt. Onderweg kun je snorkelen bij een halfgezonken vrachtschip of in oude U-boot grotten.

Dinsdag (Veli Rat – Iz Veli, 17 mijl)
De afstanden zijn meestal niet groot, daardoor hebben we ook vandaag weer alle tijd om zeilend te zoeken naar een mooie baai om te relaxen, zwemmen of te lunchen. De keuze is groot: Dugi Otok en het buureiland Zverinzac liggen bezaaid met baaien. Maar je kunt ook kiezen juist in de ochtend naar de snorkelplek bij het gezonken vrachtschip te varen: waarschijnlijk staan er nog geen golven en dat maakt het makkelijker om dichtbij te komen te ankeren. In de middag zeilen we naar het eilandje Iz, waar we aanleggen aan de kade in het plaatsje Iz Veli. Het dorpje ligt rondom een diepe baai met aan beide zijden boten. Je vindt er een paar winkels, een zeilshop, gezellige restaurants en café’s.

Woensdag (Iz Veli – Vrulje, 15 mijl)
De tocht van vandaag brengt ons naar de Kornati: een bijzonder natuurgebied met meer dan 140 ruige eilanden. De eilanden hebben mooie baaien en nauwe doorgangetjes. Op de eilanden zelf woont zo goed als niemand en Vrulje is niet meer dan een restaurant met winkeltje en een steiger. En na afloop is het werkelijk genieten van het uitzicht op de kade of –nog mooier- vanaf één van de topjes in de buurt.

Donderdag (Vrulje - Muline, 20 mijl)
Vandaag een relatief lange tocht, terug naar het noorden. We navigeren eerst tussen smalle doorgangen van de Kornati-eilanden, vervolgens op ruim water richting de noordpunt van Ugljan. Onderweg heb je weer alle keuze: doorzeilen op de wind, of mooie baaien op zoeken in dit prachtige landschap. Het dorp Muline ligt in een rustige baai. Een plekje met een natuurlijke schoonheid: een handvol huizen, kleine haven, kiezelstranden en uitzicht op de glooiende eilanden in de omgeving. Vanavond kiezen we uit barbecueën op de kade, de enige pizzeria of het enige restaurant.

Vrijdag (Muline – Sukosan/Zadar, 15 mijl)
Een heerlijk stuk zeilen, via de kustlijn van Ugljan linksom of rechtsom het eiland terug naar Sukosan. Onderweg vind je een aantal baaien om te stoppen voor lunch, een duik of een dutje op het dek. Aan het einde van de dag zeilen we richting de haven van Sukosan voor een afsluitende borrel op de kade. Lekker uit eten, flaneren of uitgaan in Sukosan/Zadar; een prachtige stad met drukke pleintjes en straten, een boulevard aan de zee en mediterrane, ongedwongen sfeer.

Zaterdag
(Sukosan)
Hebt u besloten één week te zeilen, dan eindigt de tocht hier. De tweeweekse zeilers kunnen, wachtend op de nieuwe flottielje-deelnemers, de zaterdag zelfstandig zeilen in de omgeving van Sukosan.


Zuid-route


Zaterdag (Sukosan)
Sukosan is goed te bereiken met de auto: er ligt sinds een aantal jaar een snelweg van noord naar zuid op een paar kilometer afstand van Sukosan. De jachthaven heeft veel faciliteiten en is de grootste charterhaven in dit gebied.

Zondag (Sukosan – Vrgada, 15 mijl)
We varen tussen het eiland Ugljan en het vasteland door naar het zuiden. Onderweg stoppen we in een mooie baai om te lunchen, zwemmen of te snorkelen. Vrgada is een klein dorpje en ligt prachtig op een klein eilandje. De haven is te ondiep voor onze jachten. Wij brengen de nacht door voor het rif aan een mooringboei of op eigen anker.

Maandag (Vrgada – Skradin, 30 mijl)
Vandaag kiezen we voor een flinke tocht naar het zuiden die ons langs een reeks eilanden voert: Murter, Kaprije, Prvic en Zlarin. Op al deze eilanden vind je prachtige baaien om een duik in het water te nemen. Skradin heeft ons ook wat te bieden: via een geweldige rivierkloof, een groot meer en onder een hoge brug door komen we in een zoetwater haven. In het dorp zit een goed restaurant, je kunt fietsen huren of op een taxi-boot stappen die je naar de Krka watervallen brengt! Op de terugweg nog even naar de lokaal bekende wijnboer voor heerlijke prsut, kaas, olijfolie en natuurlijk een glaasje wijn…

Dinsdag (Skradin – Tribunj, 16 mijl)
Afhankelijk van de vorige dag, kun je deze dag beginnen met een excursie naar de watervallen en de omgeving verkennen. Of we zakken ’s ochtends de Krka rivier al af, via het eilandje Visovac. Hier staat een bekend klooster waar al eeuwen Fransiscanen wonen. We passeren de oude stad Sibenik en zeilen langs de toeristische Sibenik Riviera richting Tribunj. Tribunj is een klein vissersdorp met dicht op elkaar geplaatste stenen huizen en smalle straatjes. Afhankelijk van de wensen aan boord, is er een alternatief: Vodice, “partytown” nummer-1 aan de Sibenik Riviera, of Sibenik, één van de mooiere steden in de directe omgeving; kleine steegjes, een mooie kathedraal en prachtig uitzicht op de zee. Voor de cultuur liefhebber.

Woensdag (Tribunj – Piskera, 18 mijl)
Piskera ligt in de zuidelijke Kornati; een bijzonder nationaal park waar weinig mensen wonen. Het is hier prachtig zeilen tussen ruige, kale eilanden en we moeten goed navigeren. Piskera ligt tegen de Adriatische Zee aan en op de heuvels heb je een geweldig uitzicht op de eilanden, het vaste land, de zee en een prachtige zonsondergang.

Donderdag (Piskera – Murter, 15 mijl)
We zeilen terug richting het oosten naar het eiland Murter. Een schilderachtige omgeving met meerdere kleine eilanden, baaien en havens. Leuk en gezellig plekje om op een terrasje te zitten of rond te slenteren over de kades en door de straatjes.

Vrijdag (Murter – Sukosan/Zut, 20 mijl)
Vandaag zeilen we terug naar het noorden. Afhankelijk van de mastlengte kunnen we linksom of rechtsom via het eiland Pasman terug naar Sukosan. Ga je via de westzijde dan moeten we onder de brug tussen de eilanden Pasman en Ugljan door varen. Voordat we aankomen in Sukosan kunnen we nog uitgebreid lunchen, relaxen, zonnen, zwemmen en snorkelen in een mooi baaitje. Na een afsluitende borrel in haven van Sukosan gaan we voor de laatste keer met elkaar uit eten.

Zaterdag (Sukosan)
Hebt u besloten één week te zeilen, dan eindigt de tocht hier. De tweeweekse zeilers kunnen, wachtend op de nieuwe flottielje-deelnemers, de zaterdag zelfstandig zeilen in de omgeving van Sukosan.