nieuws aanbiedingen
terug    

BAREBOATZEILEN FRANKRIJK

Het vaargebied, het Franse Middellandse-Zeegebied, biedt uitstekende zeilcondities; een zacht klimaat, een prachtig landschap en een rijke cultuur. Aan de Franse Rivièra zijn talloze haventjes en baaien te vinden, omzoomd door pijnbomen.

Het weerbeeld aan de Franse kust toont een mediterraan klimaat: droge, warme zomers en zachte maar vochtige winters.
De wind is gedurende het seizoen zelden heel sterk en de zee is over het algemeen rustig. De wind kan sterk variëren, maar de kracht bedraagt over het algemeen 2 tot 4 beaufort.

Bestemmingen bareboatzeilen Frankrijk
Triptiq Sailing verhuurt schepen vanaf verschillende bestemmingen waaronder diverse plaatsen aan de Cote d'Azur en in Corsica


Cote d'Azur.
De Cote d'Azur is de Franse en Monegaskische kust aan de Middellandse Zee en een traditioneel vakantiegebied. Het gebied staat bekend als een van de duurste en meest luxueuze plekken van de wereld; vele beroemdheden en rijken hebben een huis aan de Cote d'Azur. Schepen zijn te huur vanuit MarseilleBormes Les Mimosas en Port Pin Rolland.

Marseille.
Marseille is de oudste stad van Frankrijk en een prachtige stad om uw bareboatvakantie te beginnen.  Niet mondain, zoals Cannes en Nice, maar met een geheel eigen sfeer en unieke bezienswaardigheden, zoals de betonkolos van Corbusier, Les Dockes en de oude haven, het waterpaleis, en de oude stad.  Maar ook kunt u de nodige stranden vinden in en rond Marseille.
Vanuit Marseiile ligt de zuidkust van Frankrijk voor u open, maar kunt u ook de oversteek maken naar Sardini:e of Corsica.

Bormes Les Mimosas.
Dit kleine plaatsje doet typisch Frans aan met haar stenen huisjes, enorme hoeveelheid trappetjes en steile, nauwe straatjes. De haven is in 1996 geheel gemoderniseerd.
Vanaf Bormes kunt u langs de hele zuidkust van Frankrijk zeilen, om onder meer Côte Varoise en Iles d'Or te ontdekken. De eilanden van Le Levant, Port Cros en Porquerolles liggen op minder dan 15 mijl, maar ook de plaatsen St-Tropez, St-Raphaël en Agay zijn op ongeveer 30 mijl goed bereikbaar. Zo'n 10 mijl verder naar het oosten liggen Cannes en de Iles de Lérins. Vaart u vanuit Bormes naar het westen dan kunt u diverse leuke havens aandoen, zoals Cassis, Calanques, Port-Miou, Morgiou en Sormiou. Wanneer u 2 weken of meer de tijd hebt, kunt u ook op Corsica, Sardinië of zelfs de Balearen zeilen.
Inschepen kan elke zaterdag. In overleg kunt u eventueel ook kiezen voor een andere vertrekdag.
Bekijk hier een routesuggestie.


Port Pin Rolland
Het Frans Mediterrane klimaat is bijzonder prettig, met name in de regio's Toulon en Var. Gemiddeld 2800 uur zon per jaar (meer dan 300 dagen!), dat moet genoeg zijn. 's Zomers stijgen de temperaturen tot boven de 25° C, met zwoele avonden. Het voor- en najaar laten toch altijd nog een gemiddelde temperatuur zien van rond de 20° C.
Het Franse Middellandsezeegebied is grofweg te verdelen in twee grote zones:
Ten westen van Toulon
Hier waait overwegend een noordwesten wind. De Tramontane komt vanuit de Pyreneeën richting Sète, de Mistral waait vanuit het Rhônedal en bereikt zelfs Corsica en Sardinië. Vooral in de zomerperiode komt de rustige zeewind vanuit zuid/zuidoostelijke richting. De Mistral zorgt bovendien voor een bijzonder heldere lucht, en dus veel zon.
Ten oosten van Toulon
Hier is de invloed van de Mistral slechts gering. 's Zomers waait de matige zeewind voornamelijk uit zuid/zuidoost en is op z'n sterkst rond de middag. Schitterend om mee te maken is de kristalheldere lucht die de Mistral aanvoert, waardoor een zicht van vele kilometers ontstaat. Een enkele keer kan de wind uit oost/noordoostelijke richting komen.
Bekijk hier enkele routesuggesties.

Corsica
Corsica heeft 1000 km kust, en de vele baaien maken het mogelijk om zeilend zelfs in augustus een rustig stukje strand te vinden. Met name de westkust (Porto, Sagone, Ajaccio) leent zich hiervoor omdat deze moeilijk bereikbaar is over land. Tegelijkertijd kent de westkust voldoende havenplaatsen (Saint-Florent, Île Rousse, Calvi, Ajaccio, Propriano en Bonifacio) om proviand en brandstof in te slaan. Afgezien van het beschermde en slechts ten dele toegankelijke gebied in de natuurgebieden Girolata en de Lavezzi eilanden (helemaal in het zuiden), zijn er ook buiten de havens genoeg rustige plekjes om voor anker te gaan.
De oostkust is veel minder rotsachtig, met fraaie zandstranden. Porto-Vecchio, Solenzara, Campoloro en Bastia zijn de havenplaatsen om aan te doen. Langs de kust van Cap Corse, in het noorden, ligt een rij kleine, authentiek Corsicaanse dorpen, zoals Erbalunga, Sisco, Porticciolo en Centuri.
In de havens van Ajaccio en Propriano ligt een keur aan kwaliteitsjachten op u te wachten. Het zijn recente en nieuwe schepen van de beste Europese bouwers, zoals Bénéteau, Jeanneau, Lagoon, Bavaria, Hanse, en Elan.
Inschepen kan elke zaterdag.
Bekijk hier een overzicht van het Corsicaanse weerbeeld en enkele routesuggesties.